5 Temmuz 2008 Cumartesi

Kırık Bir Aşk Hikayesi (1981)



Türk sinemasında Ömer Kavur'un bir filmidir "Kırık Bir Aşk Hikayesi". Taşraya atanan bir öğretmen ile o taşranın yalnız ve mutsuz delikanlısı arasındaki sınırsız sevginin filmidir Kırık Bir Aşk Hikayesi.

Selim İleri'nin bir hikayesinden uyarlanan ve yönetmen Ömer Kavur'un 4. filmi olan Kırık Bir Aşk Hikayesi 1981 yapımı. Başrollerinde Kadir İnanır (Fuat) ve Hümeyra (Aysel) olan bu film Ömer Kavur'un aynı zamanda kendi iç yolculuğuna da bir bakış yansıtıyor. Filmde taşraya atanan Aysel öğretmen nişan gecesi Fuat ile tanışır. Aralarında başlayan dostluk daha sonra aşka dönüşür ama mutlu aşkın olmadığını ispatlamak için onları kötü bir son beklemektedir...


"Mutluluk yanıbaşımızdaydı ve geçip gitti". Aysel, Fuat'a göre yaşı büyük bir öğretmendir. Fuat, taşranın zengin eşraflarından birinin oğludur ama ailesi maddi bakımından zor duruma düşünce bölgelerinin zenginlerinden Recep Bey'in kızıyla evlendirilmek istenir. Fuat nişanlısını çocukluktan beridir tanımaktadır ve ona karşı hiçbir şey hissetmemektedir. Ama ailesinin baskısı üzerindedir.

Kasabaya yeni atanan Aysel öğretmen Fuat'ın nişanında Fuat ile tanışır. Daha sonra aralarında Bedri'nin intiharı nedeniyle bir yakınlaşma doğar ve bu yakınlaşma aşka dönüşür. Aysel okumuş, kültürlü bir bireydir. Fuat ise taşrada büyümüş olmanın verdiği bir içe kapanıklılık duygusuna sahiptir. Fuat, sevgisiz büyümüştür ve gerçek sevgiyi aramaktadır. Nişanlısını kardeşi gibi görmektedir. Aile baskısı ve çevrenin baskısını üzerinde çok şiddetle hissetmektedir. Fuat, Aysel'i sevdiğini söyler ama Aysel'in kafasını hem Fuat ile aralarındaki kültür farkı hem de çevrenin baskısı ve yaş sorunu kurcalamaktadır. Ama o da Fuat'ın sevgisi önünde direnemez.

Fuat, Aysel ile evlenmek isteyince Recep Bey'e nişanı attığını söyler. Recep Bey, etrafa rezil olacağı endişesiyle Fuat'a maddi ve manevi yönünden baskı yapar. Ayrıca Fuat'ın ailesi de büyük baskı yapmaktadır. Nişanlısının alkolik abisi ve Fuat'ın çocukluk arkadaşı Yavuz nişanın bozulmasına çok sinirlenir. Fuat ile bir lokanta önünde kavga ederler. Kavga sonunda Aysel Fuat'ın ailesi ve çevresi tarafından istenmediğini anlar ve tayinini ister. Fuat ise tekrar nişanlısına döner ve evlenir. Fuat'ın evlendiği gece Aysel gözyaşları içinde kasabayı terk eder. 10 yıl sonra Aysel Muğla'ya tayin edilmiştir ve Fuat'ı arayıp bir dinlenme tesisinde olduğunu söyler. Fuat, Aysel'i görmeye gider. Ve çok kısa bir görüşmeden sonra (ki bu görüşme onlar için dünyanın en uzun ve acılı günüdür) Aysel'in otobüsü hareket eder. Fuat'ın elinde hatıraları ve bir lokantada Aysel ile çekilmiş fotoğraftan başka bir şey kalmamıştır. Mutsuz bir evlilik ve iki çocuğu ile yaşamına devam etmek zorundadır..

Yorum;

Film, ağır bir hava taşısa da söylenmesi gereken her şeyi söyleyen bir kurguya sahip. Aysel karakteri okumuş kesimi anlatmaktadır, Fuat ise toplumdaki herhangi bir bireydir. Ama bu iki insan birbirlerinden her yönden çok farklı olsa da sevgi noktasında kesişir yolları. Akılları hayır derken kalpleri evet diye bağırmaktadır. Fuat istediği insanı bulmuştur. Onu kaybetmemek için herkesi karşısına alır. Ama sonunda çevrenin baskısına yenik düşer.

Film aslında sevdanın engel tanımayacağını ona engel olanların insanlar olduğunu anlatıyor. Çünkü sevgi tek başına bir hiçtir ancak insanların içinde bir anlam kazanır. Onu vareden de insandır yokeden de. Aysel her ne kadar dirense de sevdaya yenik düşer. Sonunda onların sevdaları da insanların dedikodularına...

Fuat'ın çevresindekiler dedikodudan büyük hâz alan insanlardır. Kendi hayatları ile ilgili dedikoduları duymak istemeyen ama başkaları hakkında her zaman yorumları olacak dar bir bilince sahiptir. Kendi mutlulukları için başkalarının hayatlarını ve mutluluklarını harcamaktan geri kalmazlar. Kavur, toplumsal yapıya da bu konuda büyük bir eleştiri getirmektedir. Filmin içindeki dialoglar kendi başına bir anlam ifade edecek kadar özenle seçilmiştir. Filmin hikayesinin Selim İleri'ye ait olması da bunda büyük etkendir. Fuat'ın düğününde sadece Fuat ağlamaktadır onun ağladığını gören sadece en yakın arkadaşı ve artık eşi olan kadının abisidir. Fuat'ın düğününde herkes eğlenmektedir çünkü düğün olmuştur. Kendi amaçlarına ulaşmışlardır. Ağlayan ise Fuat ve Aysel'dir. Çünkü onlar mutluluklarını ve sevdalarını başkalarının mutluluğu için kaybetmişlerdir. "Sevmek bağlılık ister

Yıllar sonra karşılaşan Fuat ile Aysel sadece 5 dakika konuşabilirler. Fuat, Aysel'e onu asla unutmadığını söyler. Aysel susar çünkü susmak onaylamaktır sevdanın dilinde. Ve Aysel Fuat'ın hediyesi olan sarı kuşun öldüğünü söyler. Fuat kuşu hatırlamaz ama burada kuş onların aralarındaki ilişkinin bir bağıdır. Sevdaları bitmese bile ilişkileri bitmiştir. Fuat, Aysel ile bu kısacak konuşmadan sonra yine dedikodularla örülü, yalnız ve sevgisiz hayatına geri döner....

Filmin müzikleri Cahit Berkay'a ait ve bu müzik her dinlenilişinde insanın içinde "kırık bir aşka" doğru acı akmaktadır. Melodisi oldukça ritimli ve film ile tam bir bütünleşme sağlamaktadır.

Yakın zamanda kaybettiğimiz yönetmen Ömer Kavur, sevda üzerine küçük bir masal ile kendi içindeki yalnızlığa da bir ad vermeye çalışmıştır. (Bu filmden sonra Hümeyra ile evlendiğini duymuştum). Yönetmen aslında filmdeki Fuat'tır. Fuat'ın sevgiyi arayan yönü ile yönetmenin kalbi örtüşmektedir.

Film;

19. Antalya film festivalinde;

En İyi Üçüncü Film
En İyi Yönetmen (Ömer Kavur)
En İyi Görüntü Yönetmeni (Salih Dikişçi)
En İyi Özgün Müzik (Cahit Berkay)
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Güler Ökten)
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Orhan Çağman)

ödüllerini kazanmış Türk sinemasının bir başyapıtı sayılır.

Böyle güzel filmlerin her zaman sinemamızda çekilmesi dileğiyle.....


ÖNEMLİ NOT;
Bu inceleme yazısı 03 Nisan 2006 tarihinde, saat 03:13:33 PM'de www.divxplanet.com sinema ve altyazı sitesinin forum sayfasında yayınlanmıştır. Tüm hakları yazı sahibine aittir, yazarının izni olmaksızın hiçbir amaçla çoğaltılamaz, kopya edilemez, manyetik ortamlara aktarılamaz ve yayınlanamaz. Yukarıda yazılan fiillerin yazarının izni dışında gerçekleştirilmesi durumunda bu eylemi gerçekleştiren fail 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na aykırı hareket ettiğini ve bu iş bu kanunun getirmiş olduğu cezaları kabul eder.

Hiç yorum yok: