5 Temmuz 2008 Cumartesi

Four Weddings and a Funeral (1994) - 4 Nikah 1 Cenaze


İngilizler soğuk insanlar olarak bilinir. Komedi filmleri de soğuktur. İzleyince ancak bir İngilizseniz çok çok gülersiniz değilseniz bu adamlar ne anlatıyor, bu komik değil ki demekten kendinizi alamazsınız. Hareketleri komedi ile yoğurarak anlatım İngiliz komedisinin mihenk taşıdır diyebiliriz. 4 nikah 1 cenaze de klasik bir İngiliz filmi ama klasik bir İngiliz komedisi değil.

Hugh Grant'i ünlü eden film de diyebiliriz bu filme. The Remains of the Day filmiyle film başarıya ulaşsa da kendisinin rolü çok fazla etkin olmamıştır bunda ne yazık ki. Ama 4 Nikah 1 Cenaze filmi ile ünlüler kervanına katılmayı başarmıştır diyebiliriz.

Film birçok ünlüyü çatısı altında topluyor Grant dışında. Andie MacDowell (Green Card'ın güzeli), Mr. Bean filminin çılgın İngiliz profesörü Rowan Atkinson, Hurrican filminde Rubin Carter'ı hapisten çıkartan Kanadalı grubun bir üyesini canlandıran John Hannah da filmin başrollerinde.

Film, içinde hüznü ve mutluluğu barındırıyor. Hayatın ve insanların her kesitinden önizlemeler sunuyor izleyicisine. Başarısını içinde sakladığı müphem dile de bağlayabiliriz aslında. İnce espriler ile tadına tat katıyor. Klasik İngiliz komedilerinden farklı olarak yoğun romantizmi harmanlıyor ve kendine ait bir komedi-dram-romantizm üçgeni yaratıyor içinde.

Film düğünler ile başlar. Charles arkadaşları evlendiği halde kendisi halen bekardır, onun tek düşüncesi gönül eğlendirip ilerleme aşamasına yani vaadlere gelmeden bırakmaktır kadını fakat bunun sıkıntısını da çekmektedir. Kendisine aşık olan ve onun gözünün içine bakan kadınları umursamamaktadır. Ve yaşı ilerlemektedir artık. Bir arkadaşının düğününde Amerikalı Carrie ile tanışır. Yakınlaşmaları çabuk sürer. Arkadaşlarının düğününde yine Carrie ile karşılaşır fakat ikisi de birbirlerine duygularını açamazlar. Charles evlenme teklif edecekken Carrie'nin nişanlı olduğunu öğrenir. Ve ondan ayrılmak zorunda kalır. Sürekli düğünden düğüne koşturan Charles büyük bir boşluktadır. Carrie'nin nişan töreninde en yakın arkadaşı Gareth hayatını kaybeder. Artık hüzün tablosu olmuştur herkeste. Mutluluk sonsuza kadar sürmemiş ve yerini hüzün almıştır. Gareth'in cenaze töreninden sonra Charles hayatının bir düzene girmesi gerektiğini düşünür çünkü dostu Gareth cenazeleri düğünlere tercih eden bir insandır ve onun verdiği öğüdü tutmak istemektedir. Kendisine yıllardır aşık olan kadın Hen aşkını açıklayınca o da isteksiz olduğu halde evlenmeyi kabul eder.

Düğün gününde Charles'ın düğününe Carrie de gelir. Charles onun boşandığını öğrenir. Artık kafası karışmıştır. Nikah sonu Charles için bir felakettir. Milyonda bir olacak bir karar alır ve düğünde "Evet" yerine başkasını sevdiğini söyleyerek düğüne itiraz eder ve "Hayır" der. Artık hayatının kadınına kavuşabilecektir.

4 Nikah 1 Cenaze, ülkemizde de gösterildiği yıllarda büyük ilgi çekmiş bir film. Kendine ait dili ile komiklik yapmadan komedi yolunu seçmiş başarılı bir yapım kısacası.

Herkes bir gün mutluluğa kavuşabilir ama mutlu olmak için cesur olmak şarttır. Sevmek için cesur değilseniz ancak yalnız olabilirsiniz. Ve bu korkaklıktan bile kötü bir durumdur. Filmin üzerine kuruluduğu temel de bu cesaret üzerine aslında.

Mutlaka izlemenizi tavsiye ediyorum.











Filmin müzikleri Elton John'a ait...

Hiç yorum yok: