5 Temmuz 2008 Cumartesi

A Bronx Tale (1993) - Bir Bronx Hikayesi


Bronx, New York'taki bir yerleşim merkezi. Beverly Hills'te yaşayanların adını bile bilmekten çekindikleri bir yerdir Bronx. Suç merkezidir. Mafya kol gezer.

















A Bronx Tale, Bronx'ta geçen bir hikayeyi anlatıyor adından da anlaşıldığı gibi. Ama bu hikayeyi bütün hikayelerden ayıran nokta filmin içindeki dostluk temasıdır.

Bir otobüs şoförü olarak çalışan Lorenzo Anello (Robert De Niro), oğlu Calogero 'C' Anello ve eşi ile yoksul bir hayat sürmektedir. Bronx'un göbeğinde yaşamaktadır ama hiç suça bulaşmamıştır. Oğlunu da bu suç dünyasından uzak tutmak istemektedir. Sonny (Chazz Palminteri), Lorenzo'nun evinin yakınında bir bar işletmektedir. Ancak bu sadece işin görünen yüzüdür. Çünkü Sonny aslında bir suç grubunun da patronudur. Adamları ile yasadışı işler yapmaktadır. Bir gün Sonny dükkanının önündeki bir kavgada sokak ortasında bir adamı öldürür. Olayın tek görgü tanığı vardır; Calogero. Çocuk, polisin yanında yapılan teşhiste katilin Sonny olduğunu söylemez. Sonny böylece kurtulur fakat çocuğun bu davranışı Sonny ile Calogero arasındaki dostluğun ilk adımıdır. Sonny önce 7 yaşındaki çocuğu kendi tarafına çekmeye çalışır ama Lorenzo buna izin vermez. Yine de Calogero babasını dinlemez ve 17 yaşına geldiğinde Sonny gibi mafyaya katılmak için uğraşır.














Calogero, okulunda Jane Williams'ı görür ve onunla arkadaşlık yapmak için uğraşır. Ancak bir sorun vardır. Calogero İtalyandır, Jane ise zencidir. Calogero'nun arkadaşları zenci bir gruba sataşır ve gruptaki çocukları döverler. Calogero olaya karışmaz ama Jane'in kardeşi tarafından suçlanır. Jane, Calogero'yu bir daha görmek istemez. Calogero'nun arkadaşları bir zenci marketi yakmak için arabayla zencilerin oturduğu bölgeye giderken yolda Calogero'yu da alırlar. Ama Sonny arabayı durdurur ve Calogero'yu arabadan indirir. Calogero'nun arkadaşları marketi yakmak isterken kaza yaparlar ve ölürler. Jane de o sırada gerçeği öğrenmiş ve Calogero'yu affetmiştir.
















Calogero, mutlu haberi vermek için dostu Sonny'nin barına koşar. Sonny'e doğru yürürken Sonny kafasından yakın mesafe atış yapılarak vurulur. Vuran kişi yıllar önce Sonny'nin dükkanı önünde öldürdüğü ve Calogero'nun gördüğü olaydaki adamın oğludur. Sonny için artık çok geçtir.

Film gerek konusu gerekse anlatımı bakımından bazı yerlerde uzatmalar yaşatsa da oldukça güzel bir konuya sahip. Bir çocuğun çevresinden nasıl etkilendiği, hayatını nelerin biçimlendirdiği, yanlış arkadaş seçimlerinin nelere sebep olabileceği, aşkın renginin olmadığı gibi basit konuları farklı bir dille inceliyor. Suç örgütlerinin içindeki yapılaşma da oldukça iyi anlatılmış. Abartıya gitmiyor, olanı gösteriyor. Duygu sömürüsü yapmadan söylenmesi gereken ve anlatılması gereken her şey verilmiş filmde. Başarılı bir senaryoya sahip diyebilirim. Filmin Goodfellas filmine benzediği söylense de bu filmle çok büyük farklılıklar içerdiği ortadadır. Film içinde özellikle Chazz Palminteri, oyunculuğu ile göz dolduruyor. Senaryosu da Chazz Palminteri'ye ait olan ve yönetmeninin Robert De Niro olduğu bu film gerçekten izlenmesi gereken klasikler arasında. Robert De Niro'nun ilk yönetmenlik denemesi olan bu filmdeki Calegero karakteri Chazz Palminteri'nin çocukluğudur ve Chazz Palminteri, çocukluğunda başından geçen bir olayı senaryolaştırmıştır.


Film bizde ne alaka ise!! Günaha Davet ismiyle gösterildi. :)


ÖNEMLİ NOT;
Bu inceleme yazısı 17 Ekim 2006 tarihinde, saat 01:09:29 AM'de www.divxplanet.com sinema ve altyazı sitesinin forum sayfasında yayınlanmıştır. Tüm hakları yazı sahibine aittir, yazarının izni olmaksızın hiçbir amaçla çoğaltılamaz, kopya edilemez, manyetik ortamlara aktarılamaz ve yayınlanamaz. Yukarıda yazılan fiillerin yazarının izni dışında gerçekleştirilmesi durumunda bu eylemi gerçekleştiren fail 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na aykırı hareket ettiğini ve bu iş bu kanunun getirmiş olduğu cezaları kabul eder.

Hiç yorum yok: